google-site-verification=ZVKeHMEvAX8OpAaAa6vG5chpIiAO0yv8f26NukHbVnQ
top of page
become-a-patron-button-1.png
Capra cu trei iezi - still (5) TEST EPK site.jpg
Capra cu trei iezi - poster (2).jpg

În România rurală a secolului al XIX-lea, izolată de lume, o văduvă și mamă a trei copii

este nevoită să țină piept unui vechi prieten de familie care, văzându-i fără apărare, își dă-n vileag adevărata natură sadică.

Bazat pe una din cele mai cunoscute povești româneşti (Capra cu trei iezi de Ion Creangă), filmul îşi propune să dezvăluie adevărata natură

a faimoasei poveşti pentru copii şi să prezinte publicului o nouă perspectivă, una care oferă imaginea reală a tragediei, dincolo de personificări și cântece vesele.

 

Inclusă în ciclul de învățământ primar la scurt timp după publicare și ilustrată în primele pagini ale Abecedarului din anii ‘70-‘90,

povestea “Capra cu trei iezi” de Ion Creangă încă este una dintre cele mai populare dar și cele mai controversate povesti româneasti pentru copii.

Drept dovadă, în prezent, variantele animate ale poveștii adună, în mediul online, zeci de milioane de vizualizări.

Filmul urmează îndeaproape firul narativ al poveștii lui Creangă dezvoltând elementele subtile și păstrând, în mare parte, dialogul original.

 THRILLER | HORROR | ROMÂNIA | 4K | 5.1 | 83 MIN

  • imageedit_2_2457145672.gif
  • Facebook - White Circle
  • YouTube - White Circle
  • imdb
jpg icon.png
Capra cu trei iezi - still (11).tif
CAPRA CU TREI IEZI STILL (2).jpg
CAPRA CU TREI IEZI STILL (1).jpg
Capra cu trei iezi - still (8).tif
Capra cu trei iezi - still (6).tif

R E G I Z O R

V I C T O R  C A N A C H E

TÂRGOVIȘTE, 6 APR '86, LICENȚIAT ÎN ACTORIE

Dacă sunteți luați prin surprindere de abordarea mea cu privire la povestea copilăriei noastre, sa știți că este normal. Cel mai probabil nu sunteți singurii care gândeșc: "parcă nu era așa povestea". V-aș îndemna s-o recitiți. Este darul nostru să venim pe lume echipați să încasăm lucrurile  în forma lor cea mai pură și  sa neglijăm în întregime orice răutate. Această poveste este strâns legată de copilaria noastră, de familiile noastre, de primele zile de școală și de prietenii noștri. Deci, in mod normal, purtați cu voi o preconcepție intrand în sala de cinema. Trebuie sa recunosc ca a fost aceeași preconcepție care m-a influențat să pornesc în această aventură și trebuie să-mi cer iertare pentru că am ales o piesă literară atât de importantă pentru debutul meu regizoral. Am subestimat sarcina gândind ca e doar o  simplă poveste de adormit copiii, cu puțin gore ascuns”.

Cu toate astea, in ultimii 6 ani dedicati finalizarii acestui proiect, am avut destul timp să-mi vin în fire și sper, ca pâna la urmă, i-am facut totusi dreptate.

În ceea ce privește "de ce această poveste?", răspunsul este destul de simplu. Nimeni nu a mai făcut-o până acum. Realizarea faptului că nu existau adaptări ale acestei povești de vizionat nicaieri pentru mine a fost ca o epifanie. Și mult mai important de atât, Luana a fost de acord!

Prima mea sursă externă de inspirație a fost fosta mea profesoară de actorie, icoana actoricească a României și însăsi "mama lui Isus", Maia Morgenstern! Mi s-a părut atât de firescă uniunea între ea și acest rol emblematic, încât sunt convins că era vorba de o simplă chestiune de timp până când altcineva ar fi făcut-o să se întâmple. Și cât de norocos sunt eu să fi fost instrumentul acestei uniuni?

Nu sunt un om superstițios și nici nu am motive ferme să cred în destin, dar trebuie să recunosc, uneori, în retrospectivă, simt că acest proiect a avut o minte proprie și că am fost cu toții acolo doar pentru a-I servi.  Printr-o serie de evenimente, antagonistul Caprei, lupul cel rău, a prins viață prin figura unică a lui Marius Bodochi care, prin talentul său, zeci de ani de experiență, voce bântuitoare și carismă ne-a oferit tuturor  lupul de care acest film avea nevoie.

În cele din urmă, aș dori să vă las cu acest lucru: Dacă se întâmplă să vedeti Capra cu trei iezii sa stiti că am făcut tot ce mi-a stat in putere sa fac filmul pe care mi-am dorit sa-l vad. În ce măsură mi-a reușit nici nu contează! Ceea ce contează este că, atunci când îl veti vedea, veti vedea mult mai mult decât o adaptare a unui plot celebru. Veti vedea rezultatul conglomerat al eforturilor combinate, al riscului, pasiunii, muncii în echipă, sacrificiului imens și a unei dorinte din copilarie pe care am avut norocul sa o vad implinita.

VICTOR CANACHE
VICTOR CANACHE SI LUANA GEORGITA
LUANA GEORGITA

P R O D U C Ă T O R

L U A N A  G E O R G I Ț Ă

BISTRIȚA, 25 IAN '88, LICENȚIATĂ ÎN DREPT

Unul din lucrurile pe care le-am cules de la americani, locuind printre ei, e importanța familiarității publicului cu subiectul scenariului pe care alegi să-l transformi în film.

Nu știu dacă greșesc sau nu, dar cred că, pe viitor, asta va fi singura portită de supraviețuire a producătorului independent de film. Așa că, dacă vrei să faci film independent, e foarte important să faci un film pe care publicul caută deja să-l vadă. Și, poate, la fel de important, e să pui măcar puțin suflet în el, din respect pentru public și din respect pentru munca ta.

Ăsta e unul din motivele pentru care am ales să facem filmul “Capra cu trei iezi”.

Un alt motiv ar fi acela ca e o idee grozavă!  

Pe vremea când eram noi copii (anii `70 - `90), Abecedarul era unul singur și începea pentru toată lumea la fel: cu Capra cu trei iezi.

Mai mult de atât, de la publicarea din 1875 și până în prezent povestea a fost așa de popularizată în manuale școlare, cărți ilustrate, jocuri, diafilme, piese de teatru și animații încât a ajuns să facă parte din identitea națională, astăzi fiind, probabil, destul de complicat să găsești un roman care sa nu fi auzit de Capra cu trei iezi.

Ca să-mi întăresc afirmația, vă las, spre încheiere, cu un fragment fain de-al lui Sadoveanu, scris în jurul vârstei de 40 de ani:

​“Cartea pe care mă năcăjam, urmărind cu degetul și cu priviri mirate buchi mari, întortochiate și cârligate ca niște gângănii, era abecedarul lui Creangă. Era o carte fără imagini, încâlcită și misterioasă. Învățasem pe de rost aproape toate cuvintele normale și-n fața mea era tot pâclă de nepătruns. Când, deodată, într-o zi, ca într-o scăpărare de lumină, i-am găsit cheia…

(…)Nu știu ce înțelegere bruscă, izvorâtă din adâncimile măruntei mele ființi, a legat deodată ca un fulger, sunetele, semnele și cuvintele. Cu o clipă mai nainte eram ca în fața unor hieroglife. Acum, cu bătăi de inimă înțelegeam că am găsit cheia care deschide taina cetirii.

Acest ceas al luminii ș-al înțelegerii celei mari a rămas legat în amintirea mea cu Capra cu trei iezi ... ".

Mihail Sadoveanu (5 noiembrie 1880 – 19 octombrie 1961)
(fragment din volumul “În amintirea lui Creangă”, 1920)

ABX_5103.jpg
ABX_5111.jpg
CAPRA CU TREI IEZI.jpg
ABX_5084 light 20.jpg

photos by ADRIAN NASTASE

A C T O R I I

E imposibil de imaginat pe cineva mai potrivit să joace rolul iconic al văduvei mame decât pe MAIA MORGENSTERN, un simbol al teatrului și filmului românesc, laureată a numeroase premii internaționale și detașat cea mai cunoscută și apreciată actrița a României. 

De cealaltă parte a monedei îl avem pe MARIUS BODOCHI, o prezență scenică recunoscută de întreaga țară și una dintre comorile Teatrului National din București , care prin ineditul său stil și grai pune pentru prima dată carne pe oasele celebrului antagonist.

În rolul iezilor sunt ANTONIO GAVRILĂ, RĂZAN ILINA și SILVIU CORBU, fiecare în parte amintindu-ne, în felul lor, că actoria începe cu joaca.

ABX_8961.jpg
ABX_8710.jpg
ABX_8712.jpg
ABX_8928.jpg

photos by ADRIAN NASTASE

E C H I P A

CAPRA CU TREI IEZI este lungmetrajul de debut al regizorului VICTOR CANACHE care, împreună cu soția sa, LUANA GEORGIŢĂ, au produs filmul.

Imaginea e semnată de LULU DE HILLERIN (The Protégé).

Montaj TUDOR D. POPESCU (Urma – Premiul Gopo pentru cel mai bun montaj) și VICTOR CANACHE

Inginer de sunet RADU NICOLAE (The Nun)

Mixaj sunet şi muzică SEBASTIAN SZEMLYE (Babardeala cu bucluc sau porno balamuc; Câini - Premiul Gopo pentru cel mai bun sunet)

Supervizor efecte speciale OCTAVIAN URECHE (Jurassic World; Hawaii).

RUI_6865.JPG
RUI_6851.JPG
RUI_6938.JPG
RUI_6862.JPG
RUI_6818.JPG
RUI_6928.JPG
RUI_7331.JPG
RUI_7031.JPG
RUI_7091.JPG
RUI_7131.JPG
RUI_7073.JPG
RUI_7222.JPG

photos by ALEX BRENDEA

P R E M I I

Festivalul Internațional de Film Transilvania  2022

CÂȘTIGĂTOR
Premiul Publicului - Cel mai popular film românesc

NOMINALIZARE

Premiul FIPRESCI - Zilele filmului românesc
 

NOMINALIZARE
Cel mai bun film românesc - Zilele filmului românesc

image.png
2TIFF.jpg

R E A C Ț I I  L A  T R A I L E R

M A I  M U L T E

“ÎNTOTDEAUNA MI S-A PĂRUT TULBURĂTOARE POVESTEA ASTA, DAR NICIODATĂ NU MI-AM IMAGINAT CE FILM INCREDIBIL AR IEȘI DIN EA! WOW, ABIA AȘTEPT SĂ ÎL VĂD.”

 

“E PE BUNE? NU-MI VINE SA CRED! DE CAND ASTEPTAM CEVA DE GENUL DE LA NOI... ESTE IREAL. IAR MAIA SI MARIUS SE POTRIVESC ATAT DE BINE PE ROLURI...”

 

“DOAMNE, ABIA ASTEPT SĂ VĂD FILMUL ASTA, CRED CĂ NU AM MAI FOST ASA DE NERABDATOARE PENTRU UN FILM NICIODATĂ. E CEVA AUTENTIC, E O LECTIE PENTRU TOATE GENERATIILE.”

 

“WOOWW!!!! ASTA-I ROMANIA!!! CAT POTENȚIAL, CALITATE MAXIMA SI FASCINAȚIE!!! AS PLĂTI CU DRAG SI EXASPERARE POZITIVĂ UN BILET!!!!”

 

“PARCA A FOST O SECVENTA DIN THE WITCH”


“O IDEE GENIALA”

 

“IN SFARSIT UN FILM ROMANESC CARE MERITA VAZUT LA CINEMA”

 

“DAMN ! ABIA ASTEPT SA-L VAD”

 

“WOW! THIS IS PURE GOLD!”

D E S P R E  P R O D U C Ț I E

C R E D I T E

scenariul și regia

VICTOR CANACHE

 

ADAPTARE DUPĂ POVESTEA CAPRA CU TREI IEZI DE ION CREANGĂ (1875)

 

produs de

LUANA GEORGIȚĂ

VICTOR CANACHE

 

producător executiv

VINICIUS CORDOȘ

 

producători executivi

DIMITRIOS TSITSOPOULOS

ELENA TSITSOPOULOS

 

co-producători executivi

CĂLIN MOIGRĂDAN

TIBERIU HRAB

LUMINIȚA ISPAS

LILIANA ONIȚĂ LENCO

AUREL VELICANU

DORU PUSCAS

MIHAI CRIHANĂ

 

director de imagine

LULU DE HILLERIN

 

director artistic

LUANA GEORGIȚĂ

 

montaj

VICTOR CANACHE

TUDOR D. POPESCU

 

mixaj sunet si muzică

SEBASTIAN ZSEMLYE

 

mulțumiri speciale

GEORGIȚĂ ION

GEORGIȚĂ TUDOR

 

MAIA MORGENSTERN

 

MARIUS BODOCHI

 

 

C A P R A  C U  T R E I  I E Z I

 

 

MANAGER DE PRODUCŢIE

LUANA GEORGIŢĂ

 

 

REGIZOR SECUND

ISABELA VON TENT

 

 

 

SUPERVIZOR EFECTE VIZUALE

OCTAVIAN URECHE

 

 

COLORIST

RĂZVAN DIMITRIU

 

 

CAST

 

 

Capra

Lupul

Iedul mic

Iedul mare

Iedul mijlociu

 

secretară de platou

 

storyboard

 

asistenţi de producție

 

 

 

scenografia

 

 

constructori decor

 

 

 

 

recuziter sef

recuziteri

 

patină decor

 

efecte speciale filmare

costume

asistenţi costume

 

 

machiaj si machiaj prostetic

 

 

 

 

director de imagine

camera A

camera B

director de imagine echipa a 2-a

focus puller camera A

asistenţi camera A

 

focus puller camera B

 

asistent camera B

tehnician gimbal

director de imagine material aditional

 

pilot drona A

operator cameră drona A

pilot drona B

 

inginer sunet

microfonist

 

DIT

 

gaffer

best boy electric

best boy electric

 

key grip

best boy grip

tehnician crane

 

fotografi platou

 

 

 

dublură Capra

 

dublură Lup

 

coordonator de cascade

dublură Lup

cascadori utilitari

 

 

mulțumiri

 

cioara

stăpâni Cronco

 

 

catering

 

 

 

 

bucătar

 

transport

cazare

 

 

 

contabilitate

 

asigurare

 

închiriere echipamente

 

 

 

 

închiriere recuzită

 

mulțumiri

 

 

 

 

închiriere costume

 

 

mulțumiri

POSTPRODUCȚIE

studio montaj

 

montaj

 

montaj trailer

 

studio sunet

mixaj sunet

muzică

editare dialog

artist zgomote

înregistrare zgomote

 

studio post-producție imagine

colorist

 

post-producție și efecte vizuale

supervizor efecte vizuale

mulțumiri

 

 

 

motion graphics

 

traduceri

 

subtitrare

 

autor poster

MAIA MORGENSTERN

MARIUS BODOCHI

ANTONIO GAVRILĂ

RĂZVAN ILINA

SILVIU CORBU

 

CLEOPATRA MEDVETCHI

 

VICTOR CANACHE

 

LUCA VLAD

DANIEL NUŢĂ

NICOLETA APPERTI

 

LUANA GEORGIŢĂ

VICTOR CANACHE

 

ION GEORGIŢĂ

TUDOR GEORGIŢĂ

VICTOR CANACHE

LUANA GEORGIŢĂ

 

ANDREI ȘOVA

ȘTEFAN ȘOVA

TUDOR GEORGIŢĂ

BIANCA MARIA PĂUN

 

TUDOR GEORGIŢĂ

IOLANDA MUTU JR.

RALUCA DANIELA OPREA

DANIELA DIACONESCU

 

ALINA BEDELEANU

CRISTINA DRAGUSIN

CRISTINA CALARA

DANIEL DOBRE

 

LULU DE HILLERIN

ALEX BRENDEA

CĂTĂLIN NICA

ALEX BRENDEA

ANDREI KARASTANEF

IONUŢ OCHIANĂ

RADU BARBU

CĂTĂLIN NICA

CONSTANTIN STAN

VALENTIN LUSCAN

IONUŢ OCHIANĂ

ALEXANDRU CONSTANTINESCU

 

CĂTĂLIN VOINEA

DAN BONDRILA

ALEX BRENDEA

 

RADU NICOLAE

VLAD VOINESCU

 

MIHAI TĂNĂSESCU

 

VASILE DODU

MIHAI GRÂNARU

ADRIAN DOBRE

 

LAURENŢIU HARASIM

MARIAN DARIE

ION DARIE

 

ADRIAN NĂSTASE

RAFAEL GABOR

ALEX BRENDEA

 

DELIA POPESCU

OANA POPESCU

VICTOR CANACHE

 

PETRE MARIN

LUCIAN RĂDUCANU

DANI VISAN

PAUL BUDEANU

COSMIN SOARE

RĂZVAN PUIU

 

CRONCO

SIMONA MODORAN

MITI MODORAN

 

CASA GURMANDULUI

CRISTINA CĂPĂŢÂNĂ

BARTOLOMEI TIBERIU

DIACONU BOGDAN

LILIANA CHIVA

IOTU IONEL (ȘEF TOTO)

 

RĂZVAN VOINA

PENSIUNEA ENOTHERA ROSEMA

PENSIUNEA SAKURA

CENTRUL DE ECHITAȚIE LA COPACI

 

TUDOR GEORGIȚĂ

 

PSG INSURANCE BROKER

 

R3 FILM RENTAL

XTR LOGISTIC FILM

FIX FILM

AZITROF CONSULTING

 

CREATIVE PRODUCTION DESIGN

ELENA DUȚESCU

TEO GORAȘ

TIBERIU POPESCU

ENĂCHESCU GHEORGHE

APOSTOIU MIRELA EMILIA

 

STUDIOURILE BUFTEA

PIEPTARE POPULARE BISTRIȚA

CUFĂRUL ACTORILOR

ATELIER FOARTE FRUMOS

DUȚESCU ELENA

IRINA GEORGIȚĂ †

MĂRIOARA TOMOROGA †

MĂRIOARA HORNEA

CASA DE FILME NOUĂ

POPSKI PRODUCTION

VICTOR CANACHE

TUDOR D. POPESCU

ALEX PINTICĂ

 

RAZA

SEBASTIAN ZSEMLYE

SEBASTIAN ZSEMLYE

ALEX DRAGOMIR

SEBASTIAN ZSEMLYE

INA BOZDOG

 

POSTLIGHT

RĂZVAN DIMITRIU

 

OKTO

OCTAVIAN URECHE

RAOUL WENTZEL

CĂTĂLINA BIDIU

DANI RĂDULESCU

 

MARIO SUSAC

 

VICTOR CANACHE

DENISE JOSSE

LUANA GEORGIȚĂ

 

EUGEN ERHAN

MUZICĂ

 

Cântă cucu-n vârf de nuc

Autor muzical: tradițional

Artist: Sofia Vicoveanu

Caval : SILVESTRU LUNGOCI

Editor: UCMR-ADA România

© & (P) 1987, Electrecord România

ISRC ROB011642535

Fluierașe și buciume și bocet

Autor muzical: Mihai Moldovan

Artist: Corul National de Cameră Madrigal

Editor: UCMR-ADA România

© & (P) 1995, Electrecord România

ISRC ROB012191841

Doină din Maramureș

Improvizație liberă pe teme tradiționale

Voce: Maria Casandra Hauși

Ney: Mehdi Aminian

© & (P) 2014, Roots Revival

 

ILUSTRAŢII

 

Coca Crețoiu

ABECEDAR

Editura de stat didactică și pedagogică, București 1975

 

Marian Barbu

 

MULȚUMIRI

Alina Celia Cumpan

Cera Stan

Vinicius Cordoș

Adrian Năstase

Cătălin Constantin Nicolae

 

Liliana Oniță Lenco

Aurel Velicanu (Rache)

 

Andra Roxana Stanciu

Constanța Bârloiu

Kristi Hutchinson

Kimbirdlee Fadner

 

Cristina Petrescu

 

John Bikis

 

Bogdan Banu

Marie-Louise Paulesc

George Acsente

Adrian Barbu

 

Ioana Mandache

Toni Cristian Tănase

Gabi Suciu

Teo Goraș

Authentic Society for Language and Romanian Culture

Stan Mansion

Tibi Hrab

Bogdan Năstase

Mihai Lehene

 

Asociația Românilor din New England

Andreea Onofras

 

Cătălin Stelian-Shanks

Andre Cappon

Raluca Cimpoiașu

Dorian Branea

 

Sabin Pop

 

Adriana Bikis

 

Otilia Baraboi

Paul Bara

Maria-Cristina Iordan

Vera Mijojlic

 

Anca Hrab

Bogdan Rusu

Milea Oana Maria

Cătălin Voinea

Bogdan Popescu

 

PRIMĂRIA MALU CU FLORI

Ion Constantin – Primar

Ionel Duțescu – Viceprimar

Georgiana Farcaș

Pop Valentina – proprietar casa Lupului

Stoica Mirena

 

TIBERIU POPESCU

DELIA POPESCU

Mihai Popescu

Oana Popescu

 

Mihaela Farcaș

Florin Cepoi

Darius Ivașcu

Constantin Ivașcu

 

MULȚUMIRI PATREON-ILOR

Sarajane Matias

Dorin Ulicean

Lorelei Dumitrescu

Adrian Talapan

Alina Sânziana Filipoaia

Sebi Popa

Tibi Hrab

Bianca Tulea

Rusalina Mincu

Dragos Gabriel

Teodor Candrea

Vlad Iliescu

MULȚUMIRI SUSȚINĂTORILOR CAMPANIILOR DE CROWDFUNDING

Branka Paicu

Moldovan Alexandru

George Stoian

Chungsoo Lee

Mircea Goia

Teodor Goraș

Cătălin Stelian

Denise Josse

Daniel Tudorache

Cătălina Elena

Tiberiu Buzdugan

Roxana Patrașciuc

Pascale Baladi

Ioana Muthi

Emanuel Petrescu

Cosmin Gabriel Cucoș

Harșian Călin Liviu

Doce Viorel

Vasile S. Grigore